Workshop Integrarea romilor din zona Dunării: Schimb de modele de bună practică și antreprenoriat social între România și Bulgaria, Kavarna, 17-19 Mai 2016
16 iunie 2016
0

Cu majoritatea populației Roma (80%) locuind în regiunea Dunării, un cadru pentru cooperare, transfer de expertiză și bune practici este fundamental pentru promovarea de politici de integrare eficiente. Deși acțiunile de incluziune ale populației Roma au fost finanțate în ultimii ani printr-un mix de fonduri europene, efecte acestor acțiuni rămân limitate, cel puțin în sudul României. Situația a stagnat, sau chiar s-a înrăutățit în toate domeniile majore : de la educație, dezvoltarea timpurie a copilului, pana la modelarea atitudinilor în societate și respectarea drepturilor fundamentale. Este din ce în ce mai evidentă nevoia unor abordări și a unor politici mai flexibile, pentru rezultate concrete într-un interval de timp prevăzut.

Societatea civilă din România a implementat o serie de inițiative de succes de economie socială (ex: micile cooperative meșteșugărești ale Romano-Butiq),  dar municipalitățile încă întârzie dezvoltarea de inițiative care să contribuie la creșterea standardului de viață a populației Roma. Pe de altă parte, Kavarna (Bulgaria), un mic oraș din Nordul Estul țării, a devenit în ultimii ani un exemplu de bune practici la nivel european pentru inițiativele sale dedicate populației Roma.

Astfel, in perioada 17-19 mai 2016, în Kavarna, Centrul Român de Politici Europene, Romano Boutique și Centrul pentru Studiul Democrației (Bulgaria) au organizat un workshop cu tema Integrarea romilor din zona Dunării: Schimb de modele de bună practică și antreprenoriat social între România și Bulgaria. Obiectivul principal a fost schimbul de experiență între reprezentanți ai societății civile, autorități locale și antreprenori din zona Dunării din cele două țări. La workshop au participat reprezentanți ai autorităților publice și societății civile din București, Dâmbovița, Craiova (România) și Kavarna, Lom și Razgrad (Bulgaria).

Prima zi de workshop a fost dedicata experienței orasului Kavarna în integrarea comunității Roma – considerat exemplu de bună practică la nivel european. Martin Bashev, fostul șef al Departamentului de Integrare a Minorităților din Kavarna, in timpul mandatului lui Tsonko Tsenev, a explicat principiile politicilor aplicate – egalitate de șanse și nediscriminare, alocare de fonduri per comunitate proporțional cu dimensiunea comunității, respectiv implicarea activă a comunității în rezolvarea problemelor care îi afectează. Martin Bashev a prezentat și realizările în termeni de reprezentare politică, infrastructură, locuințe, educație și angajare. Ulterior, participanții din România și Bulgaria au vizitat investițiile în infrastructură din cadrul cartierului Hadji Dimitar, locuit preponderant de comunitatea Roma.

DSC_0708

După această vizită, Slavyanka Ivanova, cercetător senior în cadrul departamentului de sociologie al Centrului pentru Studiul Democrației, a prezentat principalele rezultate ale studiului Efecte socio-economice ale investițiilor publice destinate incluziunii romilor în Kavarna, realizat de Centru în 2015.

În cea de-a doua zi, Oana Țoiu (Romano Boutique) a prezentat micro-proiectele implementate de organizatie în domeniul antreprenoriatului social. Organizația caută reprezentanți ai comunității rome care practică meșteșuguri tradiționale rome și îi ajută să își dezvolte afacerile și să găsească piețe de desfacere. Astfel, Romano Boutique îndeplinește câteva obiective cheie folosind chiar resursele comunităților: revitalizează  meșteșugurile tradiționale ca parte a moștenirii culturale rome și atrage tinerii din comunitate către acestea.

După examinarea unor modele specifice de antreprenoriat social, au urmat o serie de discuții de grup pentru dezvoltarea de parteneriate și promovarea de proiecte similare în localitățile participanților.

Workshopul s-a incheiat cu prezentarea Alexandrei Toderita (Centrul Român de Politici Europene) a oportunităților de finanțare cu fonduri europene, de care ar putea beneficia localitățile din zona Dunării pentru integrarea romilor.

Evenimentul este parte a proiectului Roma integration across the Danube: Best practices and social entrepreneurship models exchange between Romania and Bulgaria, START – Danube Region Project Fund, finanțat de Uniunea Europeana și Municipalitatea din Viena.

Pentru mai multe detalii despre proiect și acțiuni similare, vă rugăm accesați site-ul www.crpe.ro