REGULAMENT ȘI FORMULAR DE ÎNSCRIERE – CONCURS DESCHIS JURNALIȘTILOR „ANTREPRENORIATUL ROMILOR”

Toți autorii, individual sau în echipe multidisciplinare, sunt invitați să pregătească propuneri de materiale inovatoare care să analizeze în profunzime incluziunea economică a romilor, în cadrul competiției pentru jurnaliști „Antreprenoriatul romilor”.

Minoritatea romă este ilustrată adesea în presa românească și internațională printr-o lentilă cu un diametru mult prea strâmt. Nu de puține ori, însă, jurnaliștii au tratat subiectul în profunzime și au arătat publicului nuanțele realităților diverse ale romilor, în reportaje precum „Rom de esență tare”.

Una din marile speranțe pentru rezolvarea multitudinii de probleme care afectează grupurile vulnerabile, economia socială, reprezintă ea însăși o mișcare aflată în anii de pionierat, deși România găzduiește mulți practicieni, care uneori nici nu consideră că munca lor de zi cu zi este parte din economia socială.

Condeiul tău poate aduce speranță, reflecție în rândul autorităților care pot influența sectorul sau poate facilita colaborări nesperate pentru grupurile care s-au înhămat la aventura antreprenoriatului.

Oferim 3 premii a câte 1.000 de dolari fiecare pentru proiecte jurnalistice care ilustrează povești
inspiraționale ale unor întreprinderi de economie socială rome sau ale unor afaceri conduse de romi.

Evaluarea aplicațiilor va fi făcută de un juriu independent reprezentant de:

 

petrica dulgheru rediPetrică Dulgheru, membru fondator și președinte al organizației Roma Entrepreneurship Development Initiative (REDI) care își propune să identifice antreprenori în comunitățile de romi din România și Bulgaria pe care să îi ajute să își crească afacerea oferindu-le consiliere de specialitate, dar și access la finanțare.

andrei craciunAndrei Crăciun, ziarist de peste 10 ani, premiat în 2010 drept cel mai bun tânăr jurnalist de cultură din România și în 2011 ca cel mai bun editorialist din România. Este poet și prozator, publicat în mai multe volume, inclusiv la edituri prestigioase, precum Herg Benet sau Humanitas.

Carmen Avram, în prezent realizatoare a emisiunii „În Premieră” la Antena 3, lucrează în presă încă din anii de pionierat. Cariera i-a adus numeroase experiențe memorabile, de la oamenii spectaculoși pe care i-a întâlnit până la poveștile extraordinare care i s-au întâmplat, fiind bătută cu pietre în Gaza și Cisiordania sau zburând spre Irak cu o vestă antiglonț de 25 de kilograme. A abordat problematica grupurilor vulnerabile în reportaje precum „Rom de esenta tare".

 

Cei 3 jurnaliști câștigători vor primi sprijin din partea organizatorilor pentru identificarea antreprenorilor romi ale căror povești sunt relevante pentru tema concursului. Valoarea fiecărui premiu acoperă eventualele cheltuieli pentru realizarea reportajului, precum și onorariul autorului/autorilor. În pregătirea realizării reportajelor, câștigătorii sunt invitați la o sesiune de consiliere și mentorat vizavi de prejudecăți, stereotipuri și combaterea acestora, ținută de Nicoleta Bițu, activistă romă cu peste 20 de ani de experiență.
Materialele trebuie publicate până cel târziu pe 24 noiembrie 2016.

Detalii despre înscrieri și condiții sunt disponibile aici: REGULAMENT CONCURS JURNALISTI "ANTREPRENORIATUL ROMILOR".

Înscrierile sunt deschise până pe 15 octombrie 2016, ora 24:00.

Formular de inscriere