Burse în valoare de 1000$ pentru jurnaliștii care vor să aducă la lumină poveștile afacerilor conduse de romi – (prelungire termen de înscriere)
30 septembrie 2016
0

Burse în valoare de 1000$ pentru jurnaliștii care vor să aducă la lumină poveștile afacerilor conduse de romi - (prelungire termen de înscriere)

Există afaceri a căror miză principală nu este obținerea profitului, ci îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de noi oportunități romilor. Există afaceri, denumite sociale, care urmăresc să genereze autonomia fiananciară a romilor pentru ca mai apoi ei să fie capabili să își rezolve singuri problemele conexe care le afectează calitatea vieții, legate de exemplu de sănătate, locuire ori educație. Există romi care conduc afaceri și care sunt prea puțin cunoscuți.

Pentru că există astfel de afaceri care trec proba timpului și care au un impact benefic asupra comunităților cărora se adresează și pentru că acest mod de a înțelege organizarea unei afaceri sociale este prea puțin cunoscut și cultivat în România, oferim 3 burse în valoare de 1000$ jurnaliștilor dispuși să documenteze în profunzime poveștile unor astfel de inițiative.

Valoarea fiecărui premiu acoperă eventualele cheltuieli pentru realizarea reportajului, precum și onorariul autorului. În pregătirea realizării reportajelor, câștigătorii sunt invitați la o sesiune de consiliere și mentorat vizavi de prejudecăți, stereotipuri și combaterea acestora, ținută de Nicoleta Bițu, activistă romă cu peste 20 de ani de experiență. De asemenea, cei 3 jurnaliști câștigători vor primi sprijin din partea organizatorilor pentru identificarea antreprenorilor romi ale căror povești sunt relevante pentru tema concursului.

Concursul încurajează proiectele jurnalistice multimedia și inovatoare în ceea ce privește metodele de culegere a datelor, de redactare, editare și transpunere către public a informației.

Termenul limită pentru trimiterea formularului de înscriere în concurs este 15 octombrie, iar materialele trebuie publicate până cel târziu pe 24 noiembrie 2016.

Evaluarea aplicațiilor va fi făcută de un juriu independent reprezentant de:

 

petrica dulgheru rediPetrică Dulgheru, membru fondator și președinte al organizației Roma Entrepreneurship Development Initiative (REDI) care își propune să identifice antreprenori în comunitățile de romi din România și Bulgaria pe care să îi ajute să își crească afacerea oferindu-le consiliere de specialitate, dar și access la finanțare.

andrei craciunAndrei Crăciun, ziarist de peste 10 ani, premiat în 2010 drept cel mai bun tânăr jurnalist de cultură din România și în 2011 ca cel mai bun editorialist din România.
Este poet și prozator, publicat în mai multe volume, inclusiv la edituri prestigioase, precum Herg Benet sau Humanitas.

Carmen Avram, în prezent realizator În Premieră la Antena 3, lucrează în presă încă din anii de pionierat. Cariera i-a adus numeroase experiențe memorabile de la oamenii spectaculoși pe care i-a întâlnit până la poveștile extraordinare care i s-au întâmplat, fiind bătută cu pietre în Gaza și Cisiordania sau zburând spre Irak cu o vestă antiglonț de 25 de kilograme. A abordat problematica grupurilor vulnerabile in reportaje precum "Rom de esenta tare".

Pentru regulament și înscriere, accesați: REGULAMENT SI FORMULAR DE INSCRIERE CONCURS JURNALISTI "ANTREPRENORIATUL ROMILOR".

Înscrierile sunt deschise până pe 15 octombrie 2016, ora 24:00.

Competiția pentru jurnaliști “Antreprenoriatul romilor” este organizată în cadrul proiectului “Economia socială și incluziunea romilor: situația actuală și soluții pentru dezvoltare” derulat în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2016 de către Centrul Român de Politici Europene în parteneriat cu Policy Center for Roma and Minorities și Romano ButiQ, fiind co-finanțat de Open Society Foundations.